Watergraafsmeer Town House Apartment By Chris Collaris (NL)



Watergraafsmeer Town House Apartment by Chris Collaris, photo: Tim van de Velde

Watergraafsmeer Town Home Apartment by Chris Collaris, photograph: Tim van de Velde

Dutch architect Chris Collaris has fully renovated a 2-storey apartment with a small basement and garden in Amsterdam’s residential Watergraafsmeer, a polder reclaimed in 1629.

Watergraafsmeer Town House Apartment by Chris Collaris, photo: Tim van de Velde

Watergraafsmeer Town Home Apartment by Chris Collaris, photo: Tim van de Velde

The apartment has been turned into a light and open room by raising the height of the current ceiling and a new organisation of the functional spaces around an present staircase on the ground floor. The wardrobe, bathroom and component of the kitchen cabinets have been developed close to the current staircase in buy to get a clear organization of the kitchen entrance and residing location.

Watergraafsmeer Town House Apartment by Chris Collaris, photo: Tim van de Velde

Watergraafsmeer Town Residence Apartment by Chris Collaris

Ceiling substantial glass doors are used for a light entry hall and the central component of the living room. “The visual connection by way of the glass doors makes the entrance hall and living location truly feel like a single large linked room.” says Collaris.

Watergraafsmeer Town House Apartment by Chris Collaris, photo: Tim van de Velde

Watergraafsmeer Town House Apartment by Chris Collaris, photo: Tim van de Velde

“The deep residing room has been functionally divided into a lounge area with a fireplace in the front and a dining and kitchen spot in the back of the apartment. The lounge and dining location are linked with a multifunctional cabinet in the centre of the living space, which serves the apartment with a book, dvd and crockery set storage room and a doing work bay desk. The cabinet is created out of birch wood panels with a white high strain laminate best layer.”

Watergraafsmeer Town House Apartment by Chris Collaris, photo: Tim van de Velde

Watergraafsmeer Town House Apartment by Chris Collaris, photo: Tim van de Velde

“In purchase to get enough organic daylight in the middle element of the living area the ceiling has been raised, which maximises the daylight prospective of the existing windows in the front and back of the apartment. Also the oak wood floor has a soft white wash finish in order to make a more light living spot in the total deepness of the apartment. The dining area in the back of the apartment has been enlarged by an extention of the house with glass doors towards the backyard. A little bar area has been situated in in between the open kitchen and dining location.”

Watergraafsmeer Town House Apartment by Chris Collaris, photo: Tim van de Velde

Watergraafsmeer Town Residence Apartment by Chris Collaris, photograph: Tim van de Velde

“On the very first floor, a reorganisation of the existing ground plan has been manufactured in buy to make 3 bedrooms, a bathroom, and a tiny workspace. The washing machine and tumble dryer are located in a hidden cabinet in the connecting hall. In the prolonged part, the hall has 2 ceiling substantial sliding doors in the direction of the workspace in the front and a modest bedroom in the back of the apartment. The wardrobe closets in the bedrooms have been created with oak wood veneer panels with a white wash finish. The master bedroom has a loggia terrace in direction of the backyard.”

Watergraafsmeer Town House Apartment by Chris Collaris, photo: Tim van de Velde

Watergraafsmeer Town Property Apartment by Chris Collaris, photograph: Tim van de Velde

Watergraafsmeer Town House Apartment by Chris Collaris, photo: Tim van de Velde

Watergraafsmeer Town House Apartment by Chris Collaris, photo: Tim van de Velde

Watergraafsmeer Town House Apartment by Chris Collaris, photo: Tim van de Velde

Watergraafsmeer Town Home Apartment by Chris Collaris, photograph: Tim van de Velde

Information
Address: Zacharias Jansestraat, Amsterdam
Consumer: private
Architect: Chris Collaris Design
Venture Staff: Chris Collaris & Teresa Avellà
Metres squared: 139 m2
Images: copyrights Tim van de Velde
Constructor: NOVO bouw
Interior create: Kastwerk

to the Chris Collaris Style internet site

view much more interiors on 2015interiordesign