Property In Tamatsu By Kenji Ido | Ido, Kenji Architectural Studio (JP)



Box-shaped cantilevered stairs float in the void of House in Tamatsu by Kenji Ido | Ido, Kenji Architectural Studio, photo: Yohei Sasakura

Box-shaped cantilevered stairs float in the void of Property in Tamatsu by Kenji Ido | Ido, Kenji Architectural Studio, photograph: Yohei Sasakura

A residence made for a small plot in a dense mixed-use area of Osaka, Japan by Ido, Kenji Architectural Studio surprises with ample all-natural light, a big family area at its center and novel stairs.

House in Tamatsu by Kenji Ido | Ido, Kenji Architectural Studio, photo: Yohei Sasakura

Property in Tamatsu by Kenji Ido | Ido, Kenji Architectural Studio, photograph: Yohei Sasakura

“The client’s former property, which stood at this site, was a wooden 2-story property.” says architect Kenji Ido. “The adjacent websites had been shut and natural light did not enter into the old property. Consequently the client requested the family area to be as large as attainable without pillars or load-bearing walls, and that natural light that comes into the residence.”

House in Tamatsu by Kenji Ido | Ido, Kenji Architectural Studio, photo: Yohei Sasakura

Residence in Tamatsu by Kenji Ido | Ido, Kenji Architectural Studio, photo: Yohei Sasakura

For structural causes, large openings couldn’t open out onto the roadside of the first floor of the building. So the volume of the second floor was rotated 14 degrees and interstitial spaces between the rotated wall and the outer wall of the developing became voids. A skylight was positioned in the upper part of the void and is meant to allow normal light to fall into the family members space of the initial floor.

House in Tamatsu by Kenji Ido | Ido, Kenji Architectural Studio, photo: Yohei Sasakura

House in Tamatsu by Kenji Ido | Ido, Kenji Architectural Studio, photo: Yohei Sasakura

“Moreover, 1 of 2 walls rotated 14 degrees on the program of the 2nd floor is also inclined to the vertical plane, and the element which overlaps the stairs is turned up, and resembles origami or a facet. This inclined wall frees people’s feeling by deviation from the norm, simultaneously the sense of touch of the degree of inclination and the light to reflect of that inclination trigger a new bodily sense.”

House in Tamatsu by Kenji Ido | Ido, Kenji Architectural Studio, photo: Yohei Sasakura

House in Tamatsu by Kenji Ido | Ido, Kenji Architectural Studio, photo: Yohei Sasakura

House in Tamatsu by Kenji Ido | Ido, Kenji Architectural Studio, photo: Yohei Sasakura

Residence in Tamatsu by Kenji Ido | Ido, Kenji Architectural Studio, photograph: Yohei Sasakura

Use: residence
Site: Osaka, Japan
Architect : Kenji Ido / Ido, Kenji Architectural Studio
Design time period : March. 2011 – February. 2012
Construction time period : March. 2012 – July. 2012
Structural engineer : Masakazu Taguchi / Taguchi Atelier Organizing Structure
Structure technique: timber building
Complete floor area is 94.46 sqm.
constructing spot is 32.75 sqm.
Plot region is 43.21sqm.
Building scale: 3 storeys
Photography: Yohei Sasakura

to the Ido, Kenji Architectural Studio site

view more architecture on 2015interiordesign