MG Residence By Reinach Mendonça Arquitetos Associados



This lovely residence by Brazilian architecture firm Reinach Mendonça Arquitetos Associados, found in a noble and leafy suburb in western Sao Paulo, is on a flat and deep web site, with the major premise of taking the most advantage of the present green region at the back of the site.

The spaces are distributed across 4 floors, including the basement, so the extended program could be concentrated in a extremely compact location. The ground floor includes the residing and balcony overlooking the pool, with the comfort of the shade of old trees that have been preserved.

Social spaces overlook the excellent backyard at the back, as a measure of protection and privacy. A 25-meter pool responds to a request from the family that practices swimming as a sport.

Downstairs in the basement, parking for 10 automobiles supplies the lack of parking spot in the surrounding streets. It also contains the service units and other facilities, dealing with a sunken courtyard.

The architectural proposal of keeping folks collectively and in harmony, determines the interconnected spaces, like the pool location. A stripe partially invades the ceiling with a double height balcony, constructed to home the central atrium. The abundant presence of glass enables the visitor or resident to see who is in the children’s room, residing space and dining, even though overlooking the garden, speaking to everybody. The atrium brings with each other all the environments, eliminating corridors and hallways. Abundant light coming from the sides and the roof softens the system. The third floor, fully glazed, emanates light for the rest of the house.

The glazed walls and double height ceilings allow a connection with the exterior and a speak to with the trees, each for the interior as well as to see the movement of individuals via the residence, turning circulations into open and cozy spots. The large spans, the void within, large ceilings, and balconies contribute to air circulation, favoring cross ventilation and the elimination of air conditioning throughout most of the time.

A mixed structure of concrete and steel is component of the main home, a rectangular volume of exposed concrete interspersed with metal beams. When the framework alternates with a lighter materials, the structural program is relieved, with more substantial openings. On the third floor, which is more open and glazed, the complete construction is steel.