L’Aire Visuelle Optométristes – Opticiens By La Shed Architecture (CA)



L’aire Visuelle Optométristes - Opticiens by La Shed Architecture, photo: Maxime Brouillet

L’Aire Visuelle Optométristes – Opticiens by La Shed Architecture, photo: Maxime Brouillet

Making use of large contrast and simple all-natural materials, Montreal-based mostly la SHED architecture has developed a distinctive optometrist and optician clinic that redefines the customer expertise.

L’aire Visuelle Optométristes - Opticiens by La Shed Architecture, photo: Maxime Brouillet

L’Aire Visuelle Optométristes – Opticiens by La Shed Architecture, photo: Maxime Brouillet

The business room is developed as an atelier-boutique, characterized by minimal display tables in an open region, keeping away from visual obstruction. “Looking for frames turns into the possibility of a friendly exchange, beneath the vivid ceiling, composed of wooden slats set up randomly.” says la SHED architecture.

L’aire Visuelle Optométristes - Opticiens by La Shed Architecture, photo: Maxime Brouillet

L’Aire Visuelle Optométristes – Opticiens by La Shed Architecture, photo: Maxime Brouillet

“The very first objective was to redefine customer expertise in the clinic. Their preceding office grew to become also narrow above time as a end result of business expansion the consumer consequently necessary an organized, spacious and open space the place emphasis was placed on the product sales location and their selection of eyeglass frames.”

L’aire Visuelle Optométristes - Opticiens by La Shed Architecture, photo: Maxime Brouillet

L’Aire Visuelle Optométristes – Opticiens by La Shed Architecture, photograph: Maxime Brouillet

“Creating a hierarchy of movements amongst patients and staff was an important portion of optimizing displacements and generating a practical environment.”

L’aire Visuelle Optométristes - Opticiens by La Shed Architecture, photo: Maxime Brouillet

L’Aire Visuelle Optométristes – Opticiens by La Shed Architecture, photo: Maxime Brouillet

“The undertaking mandate consisted of organizing and establishing an optometry clinic and its eyeglass keep at the ground degree of an existing 2 floor industrial constructing. With windows on 3 facades, the 3060 square foot workplace accessible from a widespread hall had an irregular form – a portion of which had a misaligned angle in relation to the principal structural frame. A room with double the height opening onto the second floor dental clinic presented an abundant sum of all-natural light. The client’s spending budget was limited to a greatest of $450,000 for the entirety of venture function involved including mechanical operate, furnishings and specialist fees.”

L’aire Visuelle Optométristes - Opticiens by La Shed Architecture, photo: Maxime Brouillet

L’Aire Visuelle Optométristes – Opticiens by La Shed Architecture, photo: Maxime Brouillet

“The area was created in this kind of a way to place the income spot at the front of the developing, in the part that contained the most windows and was closest to the entrance. Folks walking into the clinic could therefore immediately see all available merchandise.”

L’aire Visuelle Optométristes - Opticiens by La Shed Architecture, photo: Maxime Brouillet

L’Aire Visuelle Optométristes – Opticiens by La Shed Architecture, photo: Maxime Brouillet

“Visible from the reception, the waiting area was placed beneath the office’s location of double height and is apart from the consultation rooms while becoming open to the product sales location. The 2 main axis of circulation are on both side of the reception area – one particular currently being meant for clients heading for consultation and examination rooms, and the other for clinic personnel heading to the worker common area, apart from the consumer zone. The design hierarchy was as a result established, with busier locations at the front near the entrance, and areas requiring quiet and privacy found at the rear of the office.”

L’aire Visuelle Optométristes - Opticiens by La Shed Architecture, photo: Maxime Brouillet

L’Aire Visuelle Optométristes – Opticiens by La Shed Architecture, photograph: Maxime Brouillet

“The idea, geared in the direction of the creation of a workshop-boutique, opted for presentation tables in order to hold the show area clear of all obstacles limiting vision or obstructing lighting. As a outcome, the eyeglass frame purchasing spot turns into a far far more friendly area, in which artificial light is articulated inside a randomly organized ceiling of lath wood.”

L’aire Visuelle Optométristes - Opticiens by La Shed Architecture, photo: Maxime Brouillet

L’Aire Visuelle Optométristes – Opticiens by La Shed Architecture, photo: Maxime Brouillet

“The ceiling, by its dynamic and rhythmic style, produces an illusion of motion inside the adjacent space. In the spirit of architectural continuity, a wall of vertical lattice produces a space for attaching eyeglass frame presentation modules even though enveloping the revenue area. The prolonged and narrow ceramic tile flooring is a harmonious continuation of the lath wood ceiling, as a result completing the envelopment of the sales area”

L’aire Visuelle Optométristes - Opticiens by La Shed Architecture, photo: Maxime Brouillet

L’Aire Visuelle Optométristes – Opticiens by La Shed Architecture, photograph: Maxime Brouillet

“The immaculate white band that is the showroom is a commence contrast to the wooden monolithic cube quickly adjacent to it, covering the personal consultation areas. Behind the product sales floor, a black satin volume containing the examination rooms seems to have slipped underneath the ceiling lath, generating an attractive backdrop to the reception location. Detached from adjacent surfaces by recessed lighting, this volume, fragmented by total height openings, seems to float gingerly among the floor and ceiling. The very contrasted colors offer the spot with a theatrical character featuring the eyeglass showroom with its vibrant white presentation modules, whereas the mechanical and unaesthetic components of the open ceiling disappear in black. A sober, neutral and classical colour palette guarantees a total coherence amongst diverse components of the clinic.”

L’aire Visuelle Optométristes - Opticiens by La Shed Architecture, photo: Maxime Brouillet

L’Aire Visuelle Optométristes – Opticiens by La Shed Architecture, photograph: Maxime Brouillet

“A black carpet covers the floor in circulation and consultation locations, absorbing sound and light emitted by the sales location. Fluorescent tubes randomly developed into the lattice ceiling frame animate the income region by making vibrant and stimulating lighting in stark contrast to the other more personal spaces. Black cylindrical tubes hidden during the mechanics and construction give wealthy and soft lighting in the circulation, waiting and consultation areas as opposed to the abundant lighting of the showroom.”

L’aire Visuelle Optométristes - Opticiens by La Shed Architecture

L’Aire Visuelle Optométristes – Opticiens by La Shed Architecture

“The contrast of porosity, colours and textures within the undertaking elegantly reflect the different character of every space, and contribute to a easy and clear understanding of the preparing of the workplace. Refined finishing information such as doors with hidden frames, and recessed plinths contribute to the clean physical appearance of the different spaces, underscoring the powerful architectural ideas implemented to make L’Aire Visuelle a modern and stylish optometry clinic.”

Task name: L’Aire Visuelle optométristes-opticiens
Localisation: Laval, Québec
Inauguration: March 24th, 2013
Consumers:
Sylvain Duquette
Hélène Turgeon
Suzie Pelletier
Architect: la SHED architecture

to the La Shed Architecture site

view a lot more interiors on 2015interiordesign