L'Abri Renovates Montreal Home With Slatted Timber Floors And Walls


Canadian build-design studio L’;Abri has outfitted a home in Montreal with thin slats of wood that create floorboards on the upper level and form a partition in the foyer.

Rivard by L’Abri

The Rivard project involved turning apartments in an early 1900s property into a contemporary single-family home. The layout is reconfigured with a centralised living space that covers the entire ground floor, with a back terrace and car port.

“The original bunk apartments, largely partitioned, give way to a spacious modern residence,” said L’;Abri.

Rivard by L’Abri

The interiors are characterised by their original high ceilings and new windows throughout. Walls and cabinets are white, with concrete floors adding to the bare aesthetic.

L’;Abri redesigned the space with a focus on “maximising open spaces, spatial cleansing and finesse of detail”.

Rivard by L’Abri

The front door is designed with a large glazed portion and is surrounded by other windows. It opens onto a foyer, created between a small bathroom in front, and a slatted timber partition with a built-in bench to the right.

Rivard by L’Abri

A living room is located on the other side of the screen, and flows in a fully white kitchen with a central island. In the rear, an outdoor patio is accessed from a minimally decorated dining area, where built-in cabinetry matches that found in the kitchen.

Rivard by L’Abri

This main living space spans the length of the house, from street to back terrace, and features a handful of large windows that flood the pared-down interiors with light.

A newly designed staircase, constructed of light wood with white rails, leads to the upper floor.

Rivard by L’Abri

Here, the hallway is covered in slatted timber flooring to form a footbridge, which filters light from a large skylight down through to the kitchen below.

Rivard by L’Abri

The master suite, 2 bedrooms and a detached bathroom complete the first level. The master bedroom has 10-foot-high (3-metre) ceilings that follow the roofline, as well as a small balcony that overlooks the street.

A external spiral staircase connects the back yard, the upper-floor hallway, and a roof deck with an outdoor dining table.

Rivard by L’Abri

The residence is located in Plateau-Mont-Royal, a tree-lined area of Montreal that is dotted with quaint townhouses, popular cafes and bars, and small galleries.

Recent interior renovation projects elsewhere in the city include a single-family home from the 1950s with updated surfaces inside and out, a light-filled townhouse with a slated metal staircase, and commercial space transformed into a family home with pink and teal accents.

Rivard by L’Abri

Also based in Montreal, L’;Abri comprises a 4-person team of Francis Labrecque, Francis Pelletier, Nicolas Lapierre and Jennifer Tu-Anh Phan. The studio has previously completed a 2-storey timber house for a young carpenter in rural Quebec.

Photography is by Jack Jerome.

Lazard by kl.tz

Kl.tz Design renovates light-filled family residence with floating staircase in Montreal