De Burgemeester Multi-tenant Complex Renovation By Studioninedots (NL)



De Burgemeester multi-tenant complex renovation by Studioninedots, photo: Peter Cuypers

De Burgemeester multi-tenant complex renovation by Studioninedots, photograph: Peter Cuypers

Architects Studioninedots have transformed an abandoned and anonymous office building into a vibrant multi-tenant complicated with the De Burgemeester multi-tenant complex in Hoofddorp, Netherlands.

De Burgemeester multi-tenant complex renovation by Studioninedots, photo: Peter Cuypers

De Burgemeester multi-tenant complicated renovation by Studioninedots, photo: Peter Cuypers

De Burgemeester is a industrial house in Hoofddorp that was renovated by Studioninedots and opened on November 5th, 2013. “The secret of the transformation?” says Studioninedots, “A vertical lobby featuring an open staircase the place men and women meet face to encounter, a area that brings folks collectively both virtually and figuratively. We area. That is our identify for this communal area at the heart of the creating. It is a place that brings people with each other. Out of the concrete floors we carved a 14-metre-tall void that homes a giant staircase that cuts diagonal lines through the void as it tends to make its way upwards, linking the different floors to one yet another.”

De Burgemeester multi-tenant complex renovation by Studioninedots, photo: Peter Cuypers

De Burgemeester multi-tenant complicated renovation by Studioninedots, photograph: Peter Cuypers

“Now folks are on the move, producing their way back and forth on the timber methods. Some of them linger for a chat, and there is area on the broad treads to sit for a minute. The sound of chatter and the aroma of coffee from the café below now fill the hall. Most of the office space has already been leased, bringing the developing back to lifestyle after once more.”

De Burgemeester multi-tenant complex renovation by Studioninedots, photo: Peter Cuypers

De Burgemeester multi-tenant complex renovation by Studioninedots, photo: Peter Cuypers

The De Burgemeester developing was element of a ‘cloud’ of blue foam models on display in the Dutch pavilion at the 2010 Venice Architecture Biennale. In an exhibition entitled ‘Vacant NL’, the pavilion housed a huge model that depicted all the unoccupied buildings in the Netherlands. “The exhibition proved confrontational for the way it captured the sheer scale of empty room and rendered it visible at a glance, and for the conclusion expressed: the era of development is finished, and scarcely anything at all more demands to be built.”

De Burgemeester multi-tenant complex renovation by Studioninedots, photo: Peter Cuypers

De Burgemeester multi-tenant complicated renovation by Studioninedots, photo: Peter Cuypers

“At the same time, that sea of blue also contained a guarantee. Vacant NL posed a innovative challenge to architects: discover the potential of these buildings adapt them for our era of financial stagnation and population decline transform them, temporary or otherwise, into flexible and sustainable structures to make certain a new appreciation of these buildings.”

De Burgemeester multi-tenant complex renovation by Studioninedots, photo: Peter Cuypers

De Burgemeester multi-tenant complicated renovation by Studioninedots, photo: Peter Cuypers

The Ymere housing association granted the De Burgemeester developing a new lifestyle as an office complicated and in 2012 asked Studioninedots to draw up a proposal. The persistent economic crisis thwarted that ambition it turned out to be unfeasible for a single consumer to occupy the complete constructing.

“That’s the purpose it was made the decision to team up with an investor referred to as Lingotto and flip the building into a multi-tenant complex. Because workplace space with all kinds of additional amenities was no longer a realistic choice with a reduce price range, we completely modified our unique proposal. Workspaces are fitted out with out any frills so that we could channel much more resources into a single spectacular, shared amenity that boosts the total constructing. The sculptural staircase, a social area exactly where folks can meet, a location that connects men and women to one particular an additional the 2 literally and figuratively. The staircase as a instrument for communication, lends the building a collective identity. As a vertical lobby that offers views of all floors, it tells occupants that they are component of a greater planet. And exactly that feeling is the major top quality of the renovated creating.”

Undertaking: De Burgemeester, Hoofddorp
Consumer: Ymere | Lingotto
Sort: re-use of 4700m2 officespace
Spot: Burgemeester Pabslaan, Hoofddorp
Plot: 980 m2
Design-completion: 2012-2013
Status: completed
Designteam: Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl.
Projectteam: Max Meijer, Eliano Felício, Chun Leung.
Contractor: Ouwehand Bouw
Realization stairs and fences: Fiction factory
Furniture: Metnils
Photography: Peter Cuypers

to the Studioninedots internet site

see much more architecture on 2015interiordesign