Casa 2G In Mexico By S-AR



Casa 2G is a 360 square meter single family members property situated in San Pedro Garza Garcia, Mexico designed by S-AR (Stación-Arquitectura), an architectural firm based mostly in Monterrey, Mexico.

The property was designed as a sanctuary from the surrounding urban setting, as effectively as a series of memorable architectural spaces with the folks that dwell in them at their conceptual core.
Casa 2G produces sensory experiences and moments that enrich its inhabitant’s daily lives, thanks in component to its sparse materiality and handmade characteristics, which pay out tribute to the artisan operate of regional craftsmen. The nature of this room contrasts with false suggestions of human progress in a world dominated by appearances and trends.

By taking a morning tour of Casa 2-G, the viewers are able to knowledge these unique every day moments spent in the house. As the windows open, we take in the all-natural modifications in the surroundings, and we witness the dialogue among the house and the normal light as it evolves all through the day.

Come nightfall, the home opens up its spaces so that the light from the fire can fill us with peace as it vibrates in excess of the raw surfaces of its walls. In Casa 2G, ordinary regimen is pleasantly interrupted, and transformed into memorable moments of harmony and spiritual consciousness.

Proposed as a standard property, the task is a easy rectangular volume with a courtyard that divides the social from the private area. Found in a residential area, the volume starts number of meters behind the line of the street producing a courtyard for pedestrian and vehicular entry.

A concrete wall with a door is to simplify the style of the facade of the residence, creating it as basic as attainable. However, this lack of openings to the street, contrasts with a wide open interior room that visually connects the complete social location with the central patio, the backyard and the SierraMadreMountains filling the interior spaces with light and normal ventilation and establishing a sturdy dialogue with the landscape.

The private rooms are protected by a segmented wall that permits privacy also every single private room has a private patio to bring lighting and ventilation. The social area is a constant sequence of kitchen, dining space, lounge and a big terrace that connects to the rear garden.

Doors, windows, metalwork and development technique are the most fundamental achievable. The supplies are left in a raw and natural way. Numerous of them have been completed on site employing resources and regional labor with the intention of rescuing conventional constructive techniques and jobs that have been displaced by a market of prefabricated supplies, which generates reduced regional employment and architecture
primarily based on repetition and mass.

Guide opening techniques for windows and skylights and doors had been made especially for the venture, designed by working closely with seasoned nearby carpenters and blacksmiths. The architecture of the property invites the consumers to be element of their materials framework. The use of the residence generates a direct encounter with supplies, tactile sensations and a different consciousness of the
components that are part of the housein occasions of extreme lack of get in touch with between men and women and objects and also among folks and architecture.

Hence 90% of the components of the property have been produced by regional labor and have only employed the lowest number of industrial components to protect the important thought of the undertaking.

Structurally, the whole volume manufactured of reinforced concrete produced in site (walls, slabs and inverted beams) floats on a platform that assists to supply insulation for the interior area, also the orientation of the property guarantees the safety of the solar incidence making use of the current trees on the site which bring shade to the roof of the houseand also employing increased volumes of neighboring houses.

The property is a reinforced concrete monolith that has been perforated to develop the interior room which is then defined with a glass membrane to emphasize the continuity of the material in floors, walls and slabs and its quality to be progressively transformed by the motion of the light and the shadows that occurs the 2 within and outdoors of the residence during the program of the day.