3 Cusps Chalet By Tiago Do Vale Architects (PT)



3 Cusps Chalet by Tiago do Vale Architects, photo: João Morgado

3 Cusps Chalet by Tiago do Vale Architects, photograph: João Morgado

3 Cusps Chalet is a compact house renovation in the historical city center of Braga in Portugal in what was when the spartan kitchen, laundry, larders and personnel quarters of a modest palace created by wealthy Brazilian emigrants in the second half of the 19th century.

3 Cusps Chalet by Tiago do Vale Architects, photo: João Morgado

3 Cusps Chalet by Tiago do Vale Architects, photo: João Morgado

“Built in accordance to the devised model of an alpine chalet, so common in 19th century Brazil (with narrow proportions, tall windows, pitched roofs and decorated eaves), the ‘3 Cusps Chalet’ was that one developing.” says the architects Tiago do Vale. “Due to the confluence of such distinct situations it is quite probably the only illustration of a frequent, spartan, 19th century constructing of Brazilian ancestry in Portugal.”

3 Cusps Chalet by Tiago do Vale Architects, photo: João Morgado

3 Cusps Chalet by Tiago do Vale Architects, photograph: João Morgado

“The system asked for the cohabitation of a work studio and a residence program. Given the reduced area of the building, the unique method of hierarchizing spaces by floor was followed. The degree of privacy grows as one particular climbs the staircase. The stairs also get narrower with each and every flight of methods, informing the changing nature of the spaces it connects.”

3 Cusps Chalet by Tiago do Vale Architects, photo: João Morgado

3 Cusps Chalet by Tiago do Vale Architects, photo: João Morgado

“A willingness to make certain the utmost transparency all through the building, making it possible for light to cross it from front to front and from leading to bottom, defined all of the organizational and partitioning strategies resulting in a answer associated to a vertical loft.”

3 Cusps Chalet by Tiago do Vale Architects, photo: João Morgado

3 Cusps Chalet by Tiago do Vale Architects, photo: João Morgado

“The design group took benefit of a 1,5 m height difference amongst the street and the block’s interior plaza to place the doing work location on the ground level, turning it westward and relating it to the street. Meanwhile, the domestic plan relates with the interior plaza and the morning light through a platform that solves the transition between kitchen and exterior. This enables for each spaces to instantly assert very various personalities and light, even even though they are separated by just 2 flights of stairs.”

3 Cusps Chalet by Tiago do Vale Architects, photo: João Morgado

3 Cusps Chalet by Tiago do Vale Architects, photo: João Morgado

“The staircase geometry, previously closed in 3 of its sides, efficiently filters the visual relations among the 2 plans even though still making it possible for for all-natural light to seep down from the upper levels and illuminate the doing work studio.”

3 Cusps Chalet by Tiago do Vale Architects, photo: João Morgado

3 Cusps Chalet by Tiago do Vale Architects, photo: João Morgado

“The second floor was stored for the social plan of the house. Refusing the organic tendency for compartmentalizing, the staircase was permitted to define the perimeters of the kitchen and living space, creating an open floor with natural light all day long. Light enters from the kitchen in the morning, from the staircase’s skylight and from the residing room in the afternoon.”

3 Cusps Chalet by Tiago do Vale Architects, photo: João Morgado

3 Cusps Chalet by Tiago do Vale Architects, photograph: João Morgado

“If the visual theme of the property is the white color, methodically repeated on walls, ceilings, carpentry and marble, the clothes room is the shock at the best of the path in the direction of the private locations of the house. The 2 the floor and roof framework seem in their all-natural colors surrounded by closet doors constructed in the same materials. It reads as a little wooden box, a counterpoint to the home’s white box and being itself counterpointed by the marble box of the bathroom.”

TECHNICAL SHEET

ARCHITECTURE: Tiago do Vale Architects, Portugal
Spot: Sé, Braga, Portugal
Construction: Constantino & Costa
Project Year: 2012
Development Year: 2013
Internet site Spot: 60 m2
Building Area: 165 m2

to the Tiago do Vale Architects web site

view a lot more architecture on 2015interiordesign